
Najważniejszym pierwiastkiem obecnym w surowej czekoladzie jest magnez. Stężenie tego pierwiastka w naszej czekoladzie przewyższa jego stężenie w każdym innym produkcie czekoladowym. W dzisiejszych czasach magnez jest jednym z pierwiastków, których niedobór najbardziej doskwiera społeczeństwu. Dzieje się tak, ponieważ żyjemy w czasach pogoni za pieniądzem, a ów pierwiastek wpływa korzyst
nie na radzenie sobie ze stresem.
Kolejnym zbawiennym działaniem surowej czekolady są jej właściwości antyoksydacyjne. Substancje antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Liczba ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych) surowej czekolady kształtuje się w granicach 28.000 jednostek, co jest jedną z najwyższych wartości na świecie. Dla przykładu podajmy, że borówki, jedne z bogatszych w antyoksydanty owoców, posiadają zaledwie 2.400 jednostek. Popularnym w mediach produktem o właściwościach antyoksydacyjnych jest także wino. Jego wynik (Cabernet Sauvignon) 5.000 blado jednak wypada przy surowej czekoladzie.
Surowa czekolada zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które znakomicie wpływają na skórę!
Kobiety często poprawiają sobie nią nastrój przed miesiączką, szczególnie jeśli cierpią na PMS. Hormony sprawiają, że w tym czasie nasza skóra produkuje większe ilości sebum i większość kobiet zauważa pogorszenie stanu cery. Stąd połączenie jedzenia czekolady z trądzikiem, choć te dwie rzeczy nie mają ze sobą wiele wspólnego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz