czwartek, 28 września 2017

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

Kwas tłuszczowy nienasycony (tłuszcze nienasycone) – pod względem budowy chemicznej charakteryzuje się podwójnym wiązaniem pomiędzy poszczególnymi atomami węgla kosztem utraty jednego wodoru. Zależnie od liczby tych podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym, kwasy tłuszczowe nienasycone dzielimy na:
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone (z jednym podwójny wiązaniem),
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone (z wieloma podwójnymi wiązaniami)
kwas jednonienasycony
Kwas oleopalmitynowy (C16:1) - kwas z 16 atomam
i węgla i jednym wiązaniem podwójnym. Jest kwasem omega-7 czyli wiązanie podwójne występuje przy siódmym atomie węgla licząc od węgla omega (węgiel grupy CH3). Z powodu wiązania podwójnego jego data ważności będzie krótsza niż kwasów nasyconych. Zalety kwasu oleopalmitynowego są następujące: zmiękcza i nawilża skórę, wykazuje właściwości antybakteryjne, jest użyteczny jako ochrona przed promieniowaniem UV.
W dużych ilościach występuje w olejach:
Olej z rokitnika 36 %
Olej z orzechów makadamia 20 %


Kwas oleinowy (C18:1) - kwas tłuszczowy zawierający 18 atomów węgla oraz jedno wiązanie podwójne. Kwas jest produkowany przez nasz organizm i jest kwasem omega-9. Poprzez uwodornienie kwasu oleinowego otrzymujemy kwas stearynowy a cały proces nazywany jest utwardzaniem tłuszczu. Kwas oleinowy jest bardzo dobrze absorbowany przez skórę. Ma właściwości zmiękczające i nawilżające, pomaga również w odbudowie bariery skórnej. Kwas oleinowy występuje podobnie jak palmitynowy i stearynowy w ludzkim sebum. Może powodować powstawanie zaskórników oraz powodować zaostrzenie trądziku. Kwas spotykamy w następujących surowcach:
Olej awokado 75%
Oliwa z oliwek 75 %
Olej z orzechów laskowych 70%
Olej ze słodkich migdałów 70%
Olej z pestek moreli 60%
Olej z orzechów makadamia 58%


0 komentarze:

Prześlij komentarz