![]() |
Rys. Trigliceryd=glicerol+kwas tłuszczowy |
Kwasy tłuszczowe mogą być nasycone (nie zawierają wiązań podwójnych pomiędzy atomami węgla) lub nienasycone (jeden lub więcej wiązańpodwójnych), a tym samym różnią się stabilnością i własnościami chemicznymi. Olejami mającymi w swojej budowie kwasy tłuszczowe o wysokimstopniu nasycenia (takie jak kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy i kwas stearynowy) są: olej kokosowy, olej bawełniany i olej palmowy.
Oleje mające w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe (tj. oleinowy, arachidonowy, linolowy) to: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej kukurydziany, olej migdałowy, olej z krokosza barwierskiego, olej rycynowy i olej z awokado.
Oleje nasycone są bardziej stabilne i nie jełczeją tak szybko jak oleje nienasycone. Jednakże oleje nienasycone są gładsze, bardziej cenne, mniej tłuste i lepiej wchłaniają się przez skórę.
Naturalne oleje w porównaniu z syntetycznymi są bardziej tłuste, mogą zapychać pory oraz niekiedy charakteryzują się niską przenikalnością przez warstwy skóry. Dodatkowo naturalne oleje trudno wkomponować w emulsje, są również nierozpuszczalne w alkoholu (z wyjątkiem oleju rycynowego) i wymagają przeciwutleniaczy (np. witamina E i C), aby zapobiec zjełczeniu.
Naturalne masła takie jak masło shea, masło avocado lub masło kakaowe nie są prawdziwymi masłami (są to emulsje wody i tłuszczu). Masło shea składa się głównie z kwasu stearynowego, kwasu oleinowego i kwasów tłuszczowych, a zatem zawiera w połowie nasycone i w połowie nienasycone kwasy tłuszczowe. Naturalne masła są znakomitymi emolientami i mają właściwości zagęszczające. W zależności od rodzaju, mogą mieć różne dodatkowe właściwości np. mogą być przeciwutleniaczem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz